Μόνωση ταράτσας




1. Καθαρισμός ταρατσόπλακας: Γίνεται έλεγχος
 επιφάνειας για τυχόν προεξέχουσες μπετόβεργες, σαθρά σημεία και βρύα. Σε περίπτωση που έχουμε μπετόβεργες αυτές κόβονται τουλάχιστον μέχρι 1-2 cm βάθος μέσα στο μπετόν και καλύπτονται με εποξειδική πάστα. Αν έχουμε βρύα ή σαθρά σημεία αυτά καθαρίζονται με συρματόβουρτσα και ξεπλένονται με ειδικό οξύ.



2. Μονωτική βαφή ταρατσόπλακας : Αφού έχει γίνει ο καθαρισμός της πλάκας ως άνω επαλείφουμε την επιφάνεια με ένα ωσμωτικό τσιμεντοειδές σύστημα ενός συστατικού ( KERAKOLL OSMOCHEM ), με τη βοήθεια νάιλον σκούπας ή ρολλό βαφής πλαστικού σε δύο χέρια σταυρωτά με διαφορά τουλάχιστον 8 ωρών το ένα από το άλλο με σκοπό την αρχική μόνωση της πλάκας από τα νερά της τσιμεντοκονίας ρύσεων ή του περλομπετού που πρόκειται να τοποθετηθεί.

3. Εφαρμογή υλικού θερμομόνωσης: Στην στεγανή πλέον πλάκα τοποθετούμε το θερμομονωτικό υλικό DUROSOL πάχους 3 ή 5 cm στο οποίο κάνουμε ένα λεπτό στρώμα σημειακής συγκόλλησης με μια ελαστική κόλλα πλακιδίων ( KERAKOLL H40 FLEX ). Περιμετρικά στο στηθέο τοποθετείται DUROSOL πάχους 1cm και πλάτους 15cm καθ΄ όλο το μήκος του στηθέου έτσι ώστε το προσπίπτον κονίαμα να μην έρχεται σε επαφή με το στηθέο της ταράτσας δημιουργώντας έτσι έναν αρμό συστολής – διαστολής.

4. Ρίψη κονιάματος ρύσεων: Η επιλογή του κονιάματος δηλαδή τσιμεντοκονία ( KERAKOLL KERACEM + SABBIA ) κλπ συνίσταται στο διαθέσιμο για τις ρύσεις ύψος. Δηλαδή, εάν για τη δημιουργία ρύσης από τις αλφαδιές δούμε ότι χρειαζόμαστε μεγάλο πάχος κονιάματος τότε προτιμάται ένα ελαφρύ κονίαμα όπως περλομπετό κλπ κυρίως για πάνω από 8-10cm για την λιγότερη επιβάρυνση του οικοδομήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν το επιτρεπτό ύψος ρύσεων άρχεται από 3-5 και φθάνει στους 8-10 πόντους τότε η τσιμεντοκονία ( KERAKOLL KERACEM + SABBIA ) συνίταται σαν πιο συμπαγής λύση. Αφού έχουμε κάνει την επιλογή κονιάματος τοποθετούμε επί του DUROSOL σιδηρόπλεγμα κατά προτίμηση 10x10 για την δημιουργία οπλισμού και προχωρούμε στη ρίψη του κονιάματος , το οποίο καλό είναι να ενισχύεται με ρητινούχο γαλάκτωμα για την καλύτερη συνδεσιμότητα και ελαστικότητα του υλικού σε αναλογία περίπου 10-15% επί του βάρους του τσιμέντου ( KERAKOLL P6 ). 5. Εφαρμογή υλικού υδρομόνωσης: Δέκα έως είκοσι ημέρες αναλόγως των καιρικών συνθηκών μετά την ρίψη του κονιάματος προχωρούμε στην εφαρμογή της υδρομόνωσης με το τσιμεντούχο ελαστομερές σύστημα δύο συστατικών (σκόνη +γάλα) KERAKOLL HYDROBUILD και το επιρυτινωμένο υαλόπλεγμα ( KERAKOLL AQUASTOP ) το οποίο και αποτελεί τον οπλισμό της μόνωσης. Επί του κονιάματος διανοίγουμε αρμούς συστολής – διαστολής πλάτους 5-10mm και παρόμοιο βάθος περίπου κάθε 16-20m2, η πλήρωση των οποίων γίνεται με κορδόνι πολυουρεθάνης. Κόβουμε το προεξέχον από το κονίαμα DUROSOL περιμετρικά με μία φαλτσέτα και προχωρούμε στην στρώση του υαλοπλέγματος το οποίο τοποθετείται υπό μορφή σεντονιού και 10 πόντους επί του στηθέου και με τρόπο ώστε η μία λωρίδα πλέγματος με την άλλη να καλύπτονται 5 πόντους. Σε ένα κουβά προετοιμάζουμε το μείγμα του μονωτικού ( KERAKOLL IDROBUILD ) προσθέτοντας πρώτα το γαλάκτωμα και κατόπιν σταδιακά τη σκόνη με ταυτόχρονη ανάδευση του μείγματος με τη βοήθεια ηλεκτρικού μίκτη (αναδευτήρα) σε χαμηλές στροφές μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση έτσι ώστε να μην υπάρχουν σβώλοι εντός του μίγματος και χωρίς προσθήκη νερού. Καλύπτουμε με το υλικό το υαλόπλεγμα σε δύο στρώσεις κάθετες η μία με την άλλη και σε χρόνο αναμονής το ένα από το άλλο χέρι περίπου 3-5 ώρες όσο δηλαδή χρειάζεται το πρώτο χέρι να στεγνώσει για να μπορεί να πατηθεί. Η στρώση του συστήματος γίνεται με τη βοήθεια σπάτουλας φαρδιάς χωρίς δόντια και σε θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών. Προσοχή πριν την εφαρμογή του υλικού επί του κονιάματος και του πλέγματος να γίνεται επιφανειακό κατάβρεγμα χωρίς όμως να λιμνάζει νερό. Η υδρομόνωση έχει ολοκληρωθεί.

6. Πλακόστρωση: Σε περίπτωση που θελήσουμε να κάνουμε χρήση της ταράτσας προς αποφυγή τραυματισμού της μόνωσης προβαίνουμε σε τοποθέτηση διαφόρων υλικών πχ πλακιδίων, μαρμάρων, ταρατσόπλακας κλπ. Η τοποθέτηση αυτών των υλικών γίνεται με τη βοήθεια του συγκολλητικού υλικού. Κατά την τοποθέτηση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους αρμούς συστολής – διαστολής της τσιμεντοκονίας έτσι ώστε οι αρμοί συστολής –διαστολής που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να ακολουθούν σχεδόν αυτούς της τσιμεντοκονίας με μία απόκλιση όχι μεγαλύτερη των 5cm εκατέρωθεν.

7. Αρμολόγηση. Αυτή γίνεται με τσιμεντόστοκο και προσθήκη του ειδικού γαλακτώματος για την ενίσχυση της πρόσφυσης και την ελαστικότητα του στόκου η με τον νεο στόκο KERAKOLL FUGALLITE. Οι αρμοί συστολής – διαστολής γεμίζονται με το πολυουρεθανικό υλικό. Στη γωνία ένωσης της επιφάνειας των πλακιδίων με το σοβατεπί δεν κλείνουμε με στόκο τσιμέντου αλλά σφραγίζουμε με σιλικόνη ( KERAKOLL PU 40 ) προς αποφυγή ρηγμάτωσης και ακόμα καλύτερης στεγάνωσης.

Με όλα τα ανωτέρω έχουμε ολοκληρώσει την θερμομόνωση και την πλήρη στεγάνωση της ταράτσας καθώς και την καλύτερη εκμετάλλευση αυτής. Όλα τα υλικά που έχουν αναφερθεί είναι υψηλής τεχνολογίας, φιλικά προς το περιβάλλον, μη τοξικά και εφαρμόζονται μόνο από ειδικευμένους τεχνίτες. Έχουν δε εγγύηση άνω των 15 ετών τηρουμένων των προδιαγραφών τοποθέτησης. ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ 6939141841