1) Ποιος τρόπος τοποθέτησης πέτρας συμφέρει οικονομικά και τι διακοσμητικές επιλογές υπάρχουν;
Η επιλογή της πέτρας, ο τρόπος τοποθέτησης ακόμη και ο φωτισμός δημιουργούν συγκεκριμένο αισθητικό αποτέλεσμα. Πέτρα σε μεγάλη πλάκα (τα λεγόμενα δεκαπεντάρια και εικοσάρια) δημιουργεί διαφορετικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με την μικρή πέτρα, την οποία προτιμούν οι περισσότεροι για εσωτερική επένδυση γιατί δείχνει πιο φυσική.
Το ίδιο συμβαίνει και με το χρώμα (οι περισσότεροι επιλέγουν τις αποχρώσεις του μπεζ) και με το εάν η πέτρα έχει «νερά» ή όχι. Εκτός από τον κλασικό τρόπο τοποθέτησης όπου οι πέτρες τοποθετούνται σε οριζόντιες λωρίδες («τρεχούμενο»), υπάρχει και η τοποθέτηση διαφορετικών μεγεθών, οριζόντια και κάθετα («βυζαντινό» και «ψευδοβυζαντινό»). Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει είτε ένα συγκεκριμένο μέγεθος πέτρας ή να κάνει συνδυασμό από πεντάρια, δεκάρια και δεκαπεντάρια.
2) Πόσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να επενδυθεί ένας τοίχος με πέτρα;
Ο απαιτούμενος χρόνος εξαρτάται από τον τρόπο τοποθέτησης. Αν γίνει κατά τον «βυζαντινό» τρόπο όπου κάθε πέτρα κόβεται μία προς μία και τοποθετείται οριζόντια και κάθετα με εσοχές, απαιτείται περίπου μία ημέρα για κάλυψη δύο τετραγωνικών μέτρων με εργασία δύο ατόμων. Για την κλασική τοποθέτηση (τρεχούμενο) απαιτείται μία ημέρα για την κάλυψη περίπου τεσσεράμισι τετραγωνικών μέτρων. Σε αρκετά μικρότερο χρονικό διάστημα τοποθετείται η τεχνητή πέτρα που κολλάει στην επιφάνεια.
3) Πόσο κοστίζει η επένδυση ενός τοίχου με πέτρα;
Η επένδυση ενός τοίχου με πέτρα έχει υψηλό κόστος. Αρκεί να υπολογίσει κανείς πως η τιμή του υλικού ξεκινά από 20 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις τεχνητές εισαγόμενες πέτρες και από 35 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για τις ελληνικές φυσικές πέτρες. Πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος τοποθέτησης το οποίο ξεκινά από 15 ευρώ το τμ για τεχνητές πέτρες που τοποθετούνται εύκολα ακόμη και από κάποιον πλακά και φθάνει έως 60 ευρώ σε περίπτωση που γίνει πιο περίπλοκη τοποθέτηση όπως είναι το «βυζαντινό». Αξίζει να σημειωθεί ότι πιο ακριβό είναι το κόστος των μικρών τεμαχίων (και πιο χρονοβόρο στην τοποθέτηση) σε σχέση με τις μεγάλες πλάκες που προτιμούνται πιο πολύ για εξωτερικές επενδύσεις.
4) Πώς λύνεται το πρόβλημα επαρκούς φωτισμού στις πέτρινες κατασκευές;
Οι περισσότερες κατασκευές επιτρέπουν στο φως να περάσει μέσα από τα ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα). Σε μία πέτρινη κατασκευή αυτό που εμποδίζει το φωτεινό αποτέλεσμα είναι το χρώμα της πέτρας και για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να επιλέγονται ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις. Πολλοί επιλέγουν την τοποθέτηση κρυφού φωτισμού στην επιφάνεια που έχει επιστρωθεί με πέτρα.
5) Πως μπορεί κανείς να διακρίνει εάν έχει γίνει σωστή κατασκευή-τοποθέτηση σε μια λιθοδομή;
Η σωστή κατασκευή φαίνεται από το εάν οι αποστάσεις που αφήνονται ανάμεσα στις πέτρες είναι συμμετρικές και από τους αρμούς. Όταν η κατασκευή δεν είναι καλή, εξαιτίας της διαστολής και της συστολής οι αρμοί σκάνε και δημιουργούνται ρωγμές. Η πλήρωση του ενδιάμεσου τμήματος της λιθοδομής δεν πρέπει να γίνει από μικρά τεμάχια και πολύ κονίαμα. Επιπλέον, πέτρες πλακοειδούς μορφής δεν πρέπει να τοποθετούνται με τη μεγάλη επιφάνεια παράλληλη με την όψη του τοίχου γιατί δεν επιτυγχάνεται η σύνδεση με τις παρακείμενες πέτρες. Η τελική επιφάνεια πρέπει να είναι οριζόντια. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί εύκολα τοποθετώντας στο δάπεδο χάρακα μήκους 2 μέτρων με τρόπο ώστε να οριζοντιώνεται με το αλφάδι. Η κλίση που θα παρουσιάζει δεν πρέπει να είναι πάνω από 2mm. Ακόμη τα υλικά κατασκευής πρέπει να είναι σταθερά στερεωμένα, να μην αποκολλούνται, να μην τρίζουν και να μην κινούνται.
6) Τι πέτρα να επιλέξει ο καταναλωτής, ελληνική ή εισαγόμενη;
Οι ελληνικές πέτρες (Καστοριάς, Βόλου κλπ) θεωρούνται πιο ακριβές (από 35 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο) αλλά δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει όλες τις πληροφορίες αναφορικά με την προέλευση και τα χαρακτηριστικά τους. Από τις εισαγόμενες πέτρες, αυτές από την Κίνα και την Τουρκία θεωρούνται οικονομικές, αλλά πιο δημοφιλείς είναι οι τεχνητές πέτρες Ιταλίας των οποίων οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα. Στη βόρεια και δυτική Ελλάδα χρησιμοποιούνται αρκετά και πέτρες από Αλβανία.
7)Ποια πετρώματα χρησιμοποιούνται κυρίως για δάπεδα;
Για επιστρώσεις δαπέδων χρησιμοποιούνται συνήθως τα σχιστολιθικά πετρώματα (πλάκες Πηλίου, Καρύστου κλπ).
8)Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγονται τα διακοσμητικά πετρώματα;
Κατά την επιλογή πετρωμάτων πρέπει λαμβάνονται όλες οι πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής τους, την αντίδρασή τους σε φωτιά, την απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών (και ραδιενέργειας), την υδατοαπορρόφησή τους, την αντοχή σε κάμψη, την ολισθηρότητα, την αίσθηση που αφήνει η επαφή με το ανθρώπινο σώμα, την πυκνότητα, τη θερμοαγωγιμότητα,την ορυκτολογική σύσταση, την αντοχή του χρωματισμού στο νερό και την ηλιακή ακτινοβολία.
9)Με ποιες διακοσμητικές παρεμβάσεις μπορεί να εξασφαλιστεί ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα;
Προσοχή χρειάζεται στο συνδυασμό των φλεβών και των επιμέρους αποχρώσεων της πέτρας (ή των διαφορετικών πετρωμάτων) για να μην υπάρχει ανομοιογένεια. Μπορεί να υπάρχει ένα κεντρικό θέμα-μοτίβο σε προκαθορισμένη θέση (κέντρο, στις 4 γωνίες του χώρου κλπ), ψηφιδωτά ή βοτσαλωτά πετρώματα σε συνδυασμό με πλάκα, ελεύθερη συνδυαστική τοποθέτηση άνισων τμημάτων από το ίδιο πέτρωμα, και τοποθέτηση κατά το «βυζαντινό» πρότυπο όπου οι πέτρες κόβονται μία μία σε διαφορετικά μεγέθη και τοποθετούνται είτε κατακόρυφα είτε οριζόντια.
To άρθρο είναι απο το builnet.gr