ΠΛΑΚΑΚΙΑ, ΜΑΡΜΑΡΟ, ΠΕΤΡΑ, ΓΡΑΝΙΤΗΣ!

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΜΩΝ!                                                              

Οι αρμοί ανάμεσα στα όμορφα πλακάκια άρχισαν να γκριζάρουν. Παρουσιάστηκαν τα πρώτα ίχνη μούχλας. Και σε κάποια σημεία, σαν να «ξεχειλίζει» το τσιμέντο από μέσα. Η εικόνα σίγουρα δεν είναι όμορφη και η πρώτη εντύπωση είναι ανησυχητική. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα.



Για να προλάβετε τα χειρότερα, πρέπει
να δράσετε αμέσως, πριν διεισδύσει στους αρμούς το νερό από το ντους ή την μπανιέρα. Η μούχλα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία ακόμα και όταν ελάχιστες ποσότητες σκόνης περιλαμβάνουν αιωρούμενα σωματίδια μούχλας. Και με λίγη υγρασία ακόμα από το επόμενο ντους που θα κάνετε, είναι βέβαιο πως η μούχλα δεν θα αργήσει να απλωθεί.
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΑΣ!


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

Το πρώτο βήμα είναι πάντα ένας συστηματικός καθαρισμός. Κυρίως η μούχλα πρέπει οπωσδήποτε να εξαλειφθεί. Γι’αυτή τη δουλειά υπάρχουν στην αγορά δύο κατηγορίες προϊόντων: οι «εξολοθρευτές» της μούχλας, που συνήθως περιέχουν χλώριο, και τα αντιμουχλικά που εξαλείφουν τους μύκητες
αλλά δεν έχουν λευκαντική δράση. Στο τέλος ακολουθεί πάντα ο καθαρισμός με ειδικό καθαριστικό αρμών.

Πάντως, είτε πρόκειται για αρμούς τσιμέντου είτε για αρμούς σιλικόνης, υπάρχουν τρόποι να κηρύξετε τον πόλεμο στη φθορά των αρμών.

Αρμοί τσιμέντου ( σφραγισμένοι με αρμόστοκους τσιμεντοειδούς βάσης)

Άμεση δράση:

Συστηματικός καθαρισμός.

Όπως και να έχει η κατάσταση, σε αρχικό ή προχωρημένο στάδιο, το πρώτο βήμα είναι πάντα ο καλός καθαρισμός. Για να καθαρίσουν οι κιτρινισμένοι ή γκριζαρισμένοι αρμοί, δεν απαιτείται ιδιαίτερη διαδικασία: Τις περισσότερες φορές αρκεί η χρήση ενός ειδικού καθαριστικού αρμών.

Το προϊόν διαλύεται σε νερό, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και το είδος των λεκέδων και εφαρμόζεται με ένα σφουγγάρι. Προσοχή: Μερικά καθαριστικά αρμών είναι τόσο «επιθετικά», που προκαλούν αλλοιώσεις σε βαμμένες επιφάνειες.

Μετά από λίγα λεπτά το καθαριστικό διάλυμα ξεπλένεται με ζεστό νερό και μία σκληρή βούρτσα. Αν και μετά από τη δεύτερη ή την τρίτη προσπάθεια η βρομιά συνεχίζει να παραμένει, τότε δεν απομένει παρά η λύση της νέας αρμολόγησης.

Ο πιο γρήγορος τρόπος να ξαναδώσετε στους αρμούς την αρχική τους καθαρή εμφάνιση είναι ένας μαρκαδόρος αρμών, ο οποίος διατίθεται σε λευκό και γκρι χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, δεν είναι σίγουρο όμως ότι δεν θα παρουσιαστεί πάλι η μούχλα.


Ριζική θεραπεία:

Μία νέα αρμολόγηση

Αν ο αρμόστοκος έχει φθαρεί πολύ και παρουσιάζει σκασίματα ή θρυμματίζεται (εικόνα αρκετά συνηθισμένη σε μπάνια …κάποιας ηλικίας), τότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βαθύνετε τους αρμούς και να τους σφραγίσετε με καινούργιο υλικό και έτσι να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση.

Σε περιορισμένη έκταση μπορείτε να ξύσετε τους αρμούς με ξύστρα και να τους βαθύνετε 2-3χλς. Το εργαλείο προσαρμόζεται σε διάφορα πλάτη αρμών με αλλαγή της λάμας. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι πρόκειται για αρκετά κοπιαστική και βαρετή δουλειά.

Ευκολότερη είναι η εργασία με μία μικρή ηλεκτρική φρέζα, εφοδιασμένη με το ειδικό εξάρτημα για τη διαβάθμιση του βάθους. Εδώ όμως χρειάζεται προσοχή. Φρεζάρετε τους αρμούς με διαδοχικά περάσματα και φροντίζετε να μην πληγώσετε τις άκρες των πλακιδίων.

Στη συνέχεια ακολουθεί το τελευταίο βήμα: Αρμολογείτε την επιφάνεια στο χρώμα που προτιμάτε, τηρώντας πάντα πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Η «ριζική θεραπεία» λοιπόν της αποκατάστασης των αρμών έχει ολοκληρωθεί.