Τοποθέτηση πλακιδίων


ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ


Σπάτουλα απλή ή λαστιχένια
Λαστιχένιο σφυρί (ματσόλα)
Τανάλια
Σταυροί αρμολόγησης
Κόφτης πλακιδίων
Μυστρί
Μέτρο
Δράπανο αναδευτήρας
Γωνιάστρα
Λασπιέρα
Ράμα
Αλφάδι
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ χρησιμοποιήστε:
Πιστόλι σιλικόνης
Ειδικό εξάρτημα (ποτηράκι)
Σπάτουλα

Σφυράκι μυτερό
Γυαλιά ασφαλείας
Προετοιμάστε το …έδαφος
Καθαρίστε καλά την επιφάνεια από σκόνες, παλιές κόλλες ή άλλα υλικά για να μπορεί να κολλήσει καλά η κόλλα. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και τυχόν ελαττωματικές επιφάνειες που θα μπορέσετε να καθαρίσετε στη συνέχεια. Αν υπάρχει τσιμεντοκονία ή σκυρόδεμα ακατάλληλο τότε πρέπει να απομακρύνετε κι αυτό. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για πλακίδια που δεν είναι καλά κολλημένα.

Σταθεροποιήστε τα κι ασταρώστε τα.
Αν το υπόστρωμα είναι ξύλο ή γυψοσανίδα ή μεταλλικό δάπεδο πρέπει να τα σταθεροποιήσετε πολύ καλά γιατί οι δονήσεις πιθανόν να δημιουργήσουν μετέπειτα προβλήματα α στα κολλημένα πλακίδια.
Τα δάπεδα των εσωτερικών χώρων και οι τοίχοι πρέπει να είναι επίπεδα, ενώ τα μπαλκόνια , τα δάπεδα μπάνιου και τα δώματα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες κλίσεις.
Δεν πρέπει να τoποθετούνται τα πλακίδια πάνω σε τούβλα γιατί εξαιτίας της ανωμαλίας του εδάφους το πλακάκι μπορεί να μην κολλήσει επαρκώς κι επιπλέον χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα κόλλας για να γίνει σωστό αλφάδιασμα...
Αν το υπόστρωμά του τοίχου είναι:
1) σκυρόδεμα ή τσιμεντοκονία : καθαρίστε και απομακρύνετε τα σαθρά στοιχεία.



2) Κοινός σοβάς: καθαρίστε κι απομακρύνετε τα σαθρά στοιχεία.
3) Γυψοσανίδα: Ελέγξτε τη σταθερότητα και σταθεροποιήστε τη όπου είναι απαραίτητο.
4) Ξύλο: Eλέξτε το ξύλο για τη σταθερότητά του και σταθεροποιήστε το όπου είναι απαραίτητο.
5) Μεταλλική επιφάνεια: Καθαρίστε καλά την επιφάνεια κι ελέγξτε τη σταθερότητά της καλά.
6) Παλιά πλακάκια.: Καθαρίστε καλά και σταθεροποιήστε τα παλιά πλακίδια.
7) Bαμμένος τοίχος: Ελεξτε τη σταθερότητα του χρώματος. Ξύστε όπου είναι απαραίτητο.
Aν το υπόστρωμα του δαπέδου είναι:
1) σκυρόδεμα ή τσιμεντοκονία: καθαρίστε και απομακρύνετε τα σαθρά στοιχεία.
2) Ελαφρομπετόν: Kαθαρίστε κι απομακρύνετε τα σαθρά στοιχεία.
3) Ξύλο: Ελέξτε τη σταθερότητά του κι σταθεροποιήστε όπου είναι απαραίτητο.
4) Μεταλλική επιφάνεια: Καθαρίστε καλά κι ελέξτε τη σταθερότητά του όπου αυτό είναι απαραίτητο.
5) Παλιά πλακάκια , μωσαικό ή μάρμαρο: Kαθαρίστε καλά κι ελέξτε τη σταθερότητα των πλακιδίων.
6) Πλαστικά πλακίδια (PVC): Απομακρύνετε τα πλακίδια και καθαρίστε καλά το υπόστρωμα.
7) Ασφαλτόπανο: Ελέξτε την κόλληση του ασφαλτόπανου.

Πώς θα κολλήσετε τα πλακίδια.
Αναμείξτε την κόλλα σε ένα καθαρό δοχείο. Βάλτε την ποσότητα του νερού που αναγράφεται στη συσκευασία της κόλλας και προσθέστε σιγά-σιγά τη σκόνη. Χρησιμοποιήστε τον αναδευτήρα σε χαμηλές στροφές εωσότου δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μίγμα χωρίς σβώλους. Αν η επιφάνεια είναι μικρή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα μυστρί ή μία σπάτουλα. Αφήστε την κόλλα για περιπου δέκα λεπτά για να ωριμάσει. Η κόλλα διατηρείται στο δοχείο για 4 ώρες περίπου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαστικοποιημένη κόλλα σε ταράτσες, μπαλκόνια, δάπεδα με ενδοδαπέδια θέρμανση, γυψοσανίδα. Αντικαθιστά ένα μέρος του νερού ανάμειξης ανάλογα με τις απαιτήσεις του υποστώματος ή του χώρου εφαρμογής.
Για το άπλωμα της κόλλας θα χρειαστείτε μία σπάτουλα, το μέγεθος της οποίας εξαρτάται από το υπόστρωμα και τη φύση των πλακιδίων. Οσο πιο άγριο το υπόστρωμα, όσο πιο τραχεία είναι η κάτω επιφάνεια του πλακιδίου, τόσο πιο μεγάλα πρέπει να είναι τα δόντια της σπάτουλας.
Aν θέλετε να κολλήσετε ολόκληρα πλακίδια , τοποθετήστε πρώτα τα ολόκληρα κι αφήστε για το τέλος τα πλακίδια που θα πρέπει να κοπούν. Χρησιμοποιήστε την επίπεδη πλευρά της σπάτουλας με γωνία κλίσης περίπου 45ο, για να απλώσετε την κόλλα. Στη συνέχεια χτενίστε την κόλλα με την οδοντωτή πλευρά της
σπάτουλας.



Στην επιφάνεια της απλωμένης κόλλας αρχίζει να σχηματίζεται «πέτσα» μέσα σε 20-30 λεπτά. Η πέτσα αυτή εμποδίζει την καλή πρόσφυση των πλακιδίων με την κόλλα. Γι’αυτό μην απλώνετε κόλλα σε επιφάνειες μεγαλύτερες απ’ότι μπορείτε να καλύψετε με πλακίδια στο χρόνο αυτό.
Όταν τοποθετείτε τα πλακίδια προσέξτε να μην γλιστράτε τα πλακίδια πάνων στην κόλλα, αλλά να τα τοποθετείτε στο σημείο που πρέπει και μετά να τα χτυπάτε ελαφρά, φροντίζοντας η κόλλα να καλύπτει το σύνολο της κάτω απιφάνειας των πλακιδίων. Τοποθετήστε τα πλακίδια κρατώντας σταθερά το πλάτος των αρμών με τη βοήθεια σταυρών αρμολόγησης με το επιθυμητό πάχος.

ΚΟΛΛΗΣΗ
Χρησιμοποιήστε ένα αλφάδι για να ελέγξετε την επιπεδότητα ή την επιθυμητή κλίση των πλακιδίων και με τη βοήθεια ενός σφυριού χτυπήστε τα πλακάκια για να πάρουν την τελική τους θέση.
ΚΟΛΛΗΣΗ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ
Αφού ολοκληρώσετε την τοποθέτηση των ολόκληρων πλακιδίων πρέπει να σημαδέψετε και να κόψετε αυτά που δεν μπορούν να τοποθετηθούν ολόκληρα.
Για να σημαδέψετε τα πλακάκια που πρέπει να κοπούν, μετρήστε το πλάτος στα 2 άκρα του κενού που θέλετε να καλύψετε. Μεταφέρετε τα πλάτη που μετρήσατε στις άκρες ενός ολόκληρου πλακιδίου, σημαδεύοντάς τα με ένα μολύβι.
Κατόπιν, με τη βοήθεια ενός αλφαδιού χαράξτε με το μολύβι την ευθεία που ενώνει τα 2 αυτά σημεία.
Τα πλακάκια, τα οποία έχετε σημαδέψει, τα κόβετε με τη βοήθεια ενός κόφτη πλακιδίων με προσοχή, γιατί τα κομμένα πλακδια μπορεί να είναι αιχμηρά και να σας τραυματίσουν. Στην περίπτωση που πρέπει να κόψετε μικρά κομμάτια πλακιδίου, αυτό μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια μιας τανάλιας.
Για ειδικές εφαρμογές, όπως προσαρμογή πλακιδίου, σε σημεία παροχής νερού ή αποχέτευσης, υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα (ποτήρια) που προσαρμόζονται σε ηλεκτρικά δράπανα για να ανοίγονται στρογγυλές οπές. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κοινό τρυπάνι, προσέχοντας να μην σπάσετε το πλακάκι.
ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ
Αρχικά πρέπει να γίνει καλός καθαρισμός των αρμών, ώστε ο αρμόστοκος να έχει την καλύτερη δυνατή πρόσφυση.
Απομακρύνετε με προσοχή τους σταυρούς αρμών που χρησιμοποιήσατε κατά την κόλληση των πλακιδίων, καθώς επίσης και ότι άλλα κατάλοιπα μπορεί να έχουν μείνει μέσα στους αρμούς όπως υπολείμματα κόλλας, σφήνες κλπ.
Ισχυρά απορροφητικές επιφάνειες, όπως οι ακμές των πκαλιδίων μπορεί να επηρεάσουν τόσο την απόχρωση του αρμόστοκου όσο και την πρόσφυσή του. Για το λόγο αυτό καλό είναι με ένα σφουγγάρι να διαβρέχουμε την επιφάνεια , χωρίς όμως να παραμένουν νερά μέσα στον αρμό.

Για την παρασκευή του αρμόστοκου ακολουθήστε την ίδια διαδικασία που ακολουθήσατε και στην παρασκευή της κόλλας. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό δοχείο (κουβά), μέσα στον οποίο θα κάνετε την ανάμειξη. Βάλτε μέσα την προτεινόμενη ποσότητα νερού και στη συνέχεια αρχίστε να ρίχνετε την κονία. Για την ανάδευση χρησιμοποιήστε ένα δράπανο χαμηλών στροφών. Για μικρές εφαρμογές η ανάδευση μπορεί να γίνει και με μυστρί ή σπάτουλα.

ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΙΧΟΥΑπλώστε τον αρμόστοκο στον τοίχο με λαστιχένια σπάτουλα με κλίση 45ο πάνω στην επιφάνεια και με
διαγώνιες ως προς τους αρμούς των πλακιδίων κινήσεις γεμίστε τους αρμούς. Απομακρύνετε το υλικό που
περισσεύει με διαγώνιες κινήσεις και με τη λαστιχένια σπάτουλα να έχει κλίση 90ο με τα πλακίδια. Εάν το
αποτέλεσμα δε σας ικανοποιήσει απόλυτα, μπορείτε να κάνετε κι ένα δεύτερο πέρασμα με αρμόστοκο 20 λεπτά μετά το πρώτο.
Αφού έχει αρχίσει να τραβάει ο αρμόστοκος , καθαρίστε την επιφάνεια με ένα ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι. Προσοχή το σφουγγάρι να μην είναι πολύ βρεγμένο , γιατί τότε μπορει να εμφανιστούν άλατα στον αρμό όταν στεγνώσει.
Τελικά καθαρίστε τα πλακάκια και τον αρμό με ένα ελαφρά βρεγμένο πανί για να πομακρυνθούν τα υπολείμματα του αρμόστοκου από τα πλακάκια και να γίνει το τελικό φινίρισμα του αρμού.
ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΔΑΠΕΔΟΥ
Στο δάπεδο κάντε τμηματική έκχυση του αρμόστοκου στα πλακίδια και με τη βοήθεια μιας λαστιχένιας
λασπιέρας και με διαγώνιες προς τους αρμούς κινήσεις απλώστε το υλικό σε όλη την επιφάνεια. Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε τους αρμούς.

Απομακρύνετε το πλεονάζον υλικό με τη λασπιέρα και πάντα με κινήσεις διαγώνιες προς τους αρμούς. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι το απολύτως επιθυμητό, μπορείτε να δοκιμάσετε ξανά έπειτα από 20 εώς 30 λεπτά από την πρώτη προσπάθεια.
Αφού έχει αρχίσει να τραβάει ο αρμόστοκος, καθαρίστε την επιφάνεια με ένα ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι. Προσοχή το σφουγγάρι να μην είναι πολύ βρεγμένο, γιατί τότε μπορεί να εμφανιστούν άλατα στον αρμό όταν στεγνώσει.
Καθαρίστε τα πλακάκια και τον αρμό με ένα ελαφρά βρεγμένο πανί για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του αρμόστοκου από τα πλακάκια για να γίνει το τελικό φινίρισμα του αρμού.
ΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΕάν το πλάτος της αρμολόγησης που θέλετε να κάνετε είναι μεγαλύτερο από 7 mm ή ο αρμός είναι ακανόνιστος όπως για παράδειγμα η πέτρ, μπορείτε να κάνετε τοπική έκχυση του αρμόστοκου μέσα στον αρμό μέχρι την πλήρη κάλυψή του. Μετά από 30 εώς 50 λεπτά, ανάλογα με την απορροφητικότητά του υποστ΄ρωματος και τις καιρικές συνθήκες , απομακρύνετε το πλεονάζον υλικό με μία λεία σπάτουλα. Στη συνέχει με ένα υγρό σφουγγάρι λειάνετε τον αρμό και καθαρίστε τα άκρα των πλακιδίων.

ΑΡΜΟΙ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ
Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ύπαρξη αρμών διαστολής όπως δώματα, μπαλκόνια και ενδοδαπέδια θέρμανση. Οι αρμοί διαστολής γεμίζονται με την ελαστική μαστίχη ώστε να παραλαμβάνουν τις συστολοδιαστολές. Σ’αυτές τις περιπτώσεις οι αρμοί διαστολής καλύπτονται με αυτοκόλλητη ταινία, ώστε κατά την αρμολόγηση των υπόλοιπων πλακιδίων ο αρμόστοκος μα μη γεμίσει και τους αρμούς διαστολής. Αφού ολοκληρωθεί η αρμολόγηση των υπόλοιπων πλακιδίων, η αυτοκόλλητη ταινία αφαιρείται και γεμίζεται ο αρμός διαστολής με κόλλα πλακιδίων. Ο αρμός πρέπει να είναι στεγνός και απαλλαγμένος από σκόνες, σαθρά υλικά και λάδια. Για να μην υπάρχει ρύπανση στα χείλη των αρμών, συνιστάται η τοποθέτηση αυτοκόλλητης χαρτοταινίας κατά μήκος τους. Η φύσιγγα τοποθετείται στο ειδικό πιστόλι και το ακροφύσιο κόβεται λοξά και τόσο, ώστε να μην εισχωρεί, αλλά να πατάει στις πορείες του αρμού, Η μαστίχη εφαρμόζεται οδηγώντας τη φύσιγγα υπό γωνία 45ο ως προς τον άξονα του αρμού. Οσο το υλικό είναι ακόμα
νωπό, η επιφάνεια ψεκάζεται ελαφρώς με νερό και ακολουθεί η τελική εξομάλυνσή του με δάκτυλο. Η προστατευτική χαρτοταινία αφαιρείται αμέσως μετά το τέλος της εφαρμογής.
 Οι συμβουλές είναι από το Τεχνικό Εγχειρίδιο της

Προτάσεις του ftiaxto σε ΣΥΝΕΡΓΕΊΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ στην περιοχή σας!

ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ
ΜΕΛΙΣΣΙΑ ( ΤΑΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - 6974014854 )
ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ
ΚΟΡΩΠΙ ( ΠΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - 6974304194 )
ΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ
ΑΧΑΡΝΑΙ (ΤΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - 6977317562)
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΕΙΑ