ΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΤΖΑΚΙ

ΤΖΑΚΙ ΜΕ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ!                                                 

ΒΡΕΙΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ
ΤΖΑΚΙ ΣΑΣ!




Υπάρχει κάτι καλύτερο από ένα τζάκι: ένα τζάκι με
σύγχρονη θερμαντική εστία. Η οπτική απόλαυση της φλόγας παραμένει, υπάρχει όμως ασφάλεια και ομοιόμορφη κατανομή της ζέστης.

Αν το δει κανείς ορθολογιστικά, ένα τζάκι χωρίς φωτιά δεν είναι παρά μια κρύα μαύρη τρύπα. Όταν αρχίσουν οι φλόγες να χορεύουν, η κατάσταση αλλάζει, αλλά και πάλι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές: η πλάτη αυτών που κάθονται εκεί μπροστά κρυώνει, αφού η φωτιά τραβάει συνεχώς ένα ρεύμα φρέσκου αέρα. Και το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας χάνεται μέσα στην καμινάδα. Σε αριθμούς, η θερμαντική ενέργεια της καύσης των ξύλων αξιοποιείται μόνο κατά περίπου 15%.
 Μία θερμαντική εστία τύπου κασέτας εγκατεστημένη μέσα στο τζάκι, βελτιώνει σημαντικά την απόδοση, καθώς γίνεται εκμετάλλευση μέχρι και του 75% της ενέργειας. Βελτιώνει επίσης την εικόνα του τζακιού, όταν είναι σβηστό και σας απαλλάσσει από τη φροντίδα παρακολούθησης της φωτιάς και δεν αφήνει να διασκορπίζονται στάχτες και σπίθες. Τα ξύλα καίγονται και τριζοβολούν, σκορπώντας μόνο ευχάριστη ζεστασιά.


Διαστασιολόγηση και εγκατάσταση της εστίας


Θερμαντικές εστίες διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, ώστε να διευκολύνεται η προσαρμογή στις διαστάσεις του τζακιού που υπάρχει στο σπίτι. Μετριέται το πλάτος και το ύψος του ανοίγματος μπροστά καθώς και το βάθος. Χρειάζεται προσοχή, γιατί στα περισσότερα τζάκια το σχήμα του χώρου καύσης είναι τραπεζοειδές.


Πάντως οι μετρημένες διαστάσεις δεν καθορίζουν και το τελικό μέγεθος της εστίας. Γύρω από την εστία πρέπει να υπάρχει ένας αέρας έως και ένα-δύο εκ. για τις διαστολές κατά τη θέρμανση. Πρέπει ακόμα να υπολογιστεί το πάχος κάποιας πρόσθετης θερμομόνωσης.


Ένα λάθος στα μετρήματα μπορεί να σας στοιχίσει ακριβά, αν η εστία που παραγγείλατε δεν ταιριάζει στο τζάκι σας. Καλύτερα είναι λοιπόν να στείλει κάποιον ο ίδιος ο κατασκευαστής, που με την πείρα του θα αποτυπώσει καλύτερα την υπάρχουσα κατάσταση.


ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΑΣ!


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!


Η λειτουργία της εστίας


Η θερμαντική εστία είναι κατασκευασμένη όπως μια λεκάνη με διπλό πυθμένα. Ο ψυχρός αέρας μπαίνει στον ενδιάμεσο χώρο από τις περσίδες εισόδου, θερμαίνεται στα τοιχώματα και τα σωληνωτά στοιχεία και βγαίνει ζεστός μέσα από τις περσίδες εξόδου. Τα καυσαέρια παροχετεύονται προς την καμινάδα, αφού έχουν κι αυτά συντελέσει στη θέρμανση του αέρα μέσω των σωληνωτών στοιχείων.


1.Αρχικά αποσυναρμολογείτε το κλαπέτο (τάμπερ) που ρύθμιζε το ρεύμα του αέρα και όλος ο χώρος καύσης του τζακιού καθαρίζεται με την ηλεκτρική σκούπα. Καθαρίζεται, όσο είναι δυνατό, και η καμινάδα μέχρι κάποιο ύψος .


2.Γύρω από το τζάκι καλό είναι να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος, για να κινούνται χωρίς δυσκολία δύο άτομα. Μία θερμαντική εστία να ζυγίζει από 80 μέχρι 160 κιλά.


3.Για τη μόνωση στο πίσω τοίχωμα του τζακιού, πιέζεται χαλαρά και σταθεροποιείται ένα στρώμα πετροβάμβακα συνήθως, που είναι ανθεκτικό στη θερμότητα.


4.Η εστία σπρώχνεται προσεκτικά στη θέση της και αλφαδιάζεται.


5.Τα διάκενα μεταξύ της εστίας και των κτιστών τοιχωμάτων κλείνονται με πετροβάμβακα, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να πέσουν σε αυτά αργότερα κομμάτια καπνιάς από την καμινάδα, δημιουργώντας κίνδυνο ανάφλεξης.


6.Για το σφράγισμα των αρμών υπάρχει ειδική αυτοκόλλητη ταινία από κεραμικές ίνες.


7.Στενότεροι αρμοί σφραγίζονται με μονωτικό κορδόνι. Αυτό συμπιέζεται και μπορεί να ταιριάξει καλύτερα σε ανομοιόμορφους αρμούς διαφόρων σχημάτων. Αν υπάρχουν τρύπες σφραγίζονται με πυράντοχο υλικό.


8.Η θερμαντική εστία πρέπει να αλφαδιάζεται οριζόντια και κατακόρυφα με μεγάλη ακρίβεια. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν στο πίσω μέρος ρυθμιζόμενα ποδαρικά. Η εστία βρίσκεται στη σωστή θέση, όταν η πόρτα που ανοίγεται ξανακλείνει αργά από μόνη της.


9.Η σχισμή στο κάτω μέρος μονώνεται με πυράντοχο σφραγιστικό υλικό. Με το ίδιο υλικό μπορούν να καλυφθούν και τα μονωτικά κορδόνια για λόγους καλαισθησίας.


10.Η δοκιμή της φωτιάς θα δείξει αν όλα πήγαν καλά. Συνήθως το πρώτο άναμμα συνοδεύεται από λευκό καπνό, γιατί καίγεται η προστατευτική επικάλυψη της εστίας. Με έναν καλό αερισμό του χώρου, σε λίγη ώρα όλα θα είναι μια χαρά.


Συμβουλές για την εγκατάσταση


Η μετατροπή του τζακιού σε ενεργειακό, εξασφαλίζοντας τον πολύ υψηλότερο βαθμό απόδοσης, περιορίζοντας την κατανάλωση των ξύλων και συντελώντας στην εκπομπή «καθαρότερων» καυσαερίων, είναι ευεργετική όπωσδήποτε και για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι μια διαδικασία που συνήθως δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, η καλή συνεννόηση όμως με τον κατασκευαστή της θερμαντικής εστίας είναι απαραίτητη.


Επιτόπια πραγματογνωμοσύνη


Ο προμηθευτής της θερμαντικής εστίας πρέπει να γνωρίζει επί τόπου το υπάρχον τζάκι και τον χώρο στον οποίο βρίσκεται. Υπάρχουν κάποιες –έστω και σπάνιες- περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να αποφεύγεται η μετατροπή τζακιού.


Σημεία που χρειάζονται προσοχή


Μαζί με τον τεχνικό που θα στείλει ο προμηθευτής δώστε προσοχή σε ντουλάπες, βιβλιοθήκες και καλωδιώσεις που βρίσκονται κοντά στο τζάκι. Η θερμαντική εστία δεν αποδίδει μόνο περισσότερη ζεστασιά στον χώρο. Αναπτύσσει και μέσα της πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από εκείνες του απλού τζακιού. Σε περίπτωση λοιπόν υπερθέρμανσης των τοιχωμάτων και αν δεν έχει προβλεφθεί επαρκής μόνωση, μπορεί να γίνει ζημιά στα καλώδια ή να πάρει φωτιά κάποιο γειτονικό ξύλινο έπιπλο, με κίνδυνο πυρκαγιάς.


Δώστε περισσότερη σημασία στην ποιότητα παρά στις προσφορές


Όταν αγοράσετε θερμαντική εστία για το τζάκι σας, μην επιλέξετε με βασικό κριτήριο την ωραία εμφάνιση ή τη χαμηλή τιμή. Πολύ πιο σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα. Συγκεντρώστε λοιπόν τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με το κύρος της εταιρείας κατασκευής, εξετάστε την παρεχόμενη εγγύηση καλής λειτουργίας του προϊόντος και βεβαιωθείτε ότι θα έχετε εξασφαλισμένη τη μετά πώληση εξυπηρέτηση.







Το τζάκι είναι ένα σύστημα αναρρόφησης μεγάλων ποσοτήτων αέρος του εσωτερικού περιβάλλοντος του σπιτιού, δημιουργώντας την ανάγκη αναπλήρωσης τους.


Η χρήση αεροστεγών κουφωμάτων στις σύγχρονες κατοικίες προκαλεί υπό πίεση στο χώρο με
αποτέλεσμα το γνωστό "κάπνισμα" του τζακιού.






Οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί οίκοι τζακιών συνιστούν την τοποθέτηση τζακιού "αερόθερμης λειτουργίας" που εξασφαλίζει μια συνεχόμενη ροή εξωτερικού αέρα μέσα στο χώρο του τζακιού που πλέον ζεστός καταλήγει στο χώρο του δωματίου με τη βοήθεια περσίδων με φυσική ροή ή με χρήση βεντιλατέρ.


Αερόθερμο τζάκι


Η σωστότερη λύση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του καπνίσματος του τζακιού είναι το αερόθερμο τζάκι.


Αυτό κατά την λειτουργία του, εκμεταλλεύεται την θερμική ισχύ που παράγεται από την καύση του ξύλου, για να ζεστάνει τις ποσότητες του αέρα που αναρροφά από το εξωτερικό περιβάλλον.


Η αναρρόφηση επιτυγχάνεται στηριζόμενη στη διαφορά θερμοκρασίας και έχει φυσική ροή. Με το αερόθερμο τζάκι επιτυγχάνουμε μια ισορροπία για όση ώρα λειτουργεί.
Όσο αέρα δηλαδή αναρροφά το τζάκι μέσα από το σπίτι προς τα έξω, άλλο τόσο αέρα αναρροφά από έξω και αφού το ζεστάνει, τον εισάγει μέσα στο σπίτι. Και το απλό αερόθερμο τζάκι όμως δε λύνει το πρόβλημα απόλυτα. Όσο λειτουργεί, διατηρεί μία ισορροπία.
Όμως όταν το αφήσουμε να σβήσει, τότε και επειδή σταδιακά χάνει τη θερμική του ισχύ δε μπορεί πλέον να ζεστάνει αέρα. Έτσι αρχίζει κάποια στιγμή να εισάγει αέρα μέσα στο σπίτι κρύο αέρα.


Και αυτό επειδή η φωτιά δε μπορεί να σβήσει ακαριαία και να κλείσουμε το τάμπερ του τζακιού διακόπτοντας έτσι την αναρρόφηση της καμινάδας. Συνήθως το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται τη νύχτα που εμείς κοιμόμαστε και έχουμε αφήσει το τζάκι στην τύχη του.


Ενεργειακό τζάκι


Υπάρχει τρόπος να αναβαθμίσετε το απλό, παραδοσιακό τζάκι. Η τοποθέτηση μιας κασέτας-εστίας στο τζάκι, δηλαδή μιας ειδικής εστίας κλειστού τύπου μετατρέπει το απλό τζάκι σε ενεργειακό εξασφαλίζοντας ασφάλεια, μεγάλη θερμαντική απόδοση, ελάχιστη κατανάλωση ξύλων.


Η αναβάθμιση γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό ικανό να δώσει λύσεις σε ήδη υπάρχοντα προβλήματα και να εγγυηθεί τη γρήγορη, καθαρή και σωστή λειτουργία του αναβαθμισμένου τζακιού σας.


Με εστία κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από μαντέμι και χάλυβα , διαθέτει πόρτα με τζάμι που κλείνει αεροστεγώς εξασφαλίζοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο των φαινομένων που εμφανίζονται κατά τη λειτουργία του, ενώ ταυτόχρονα δε μας στερεί τίποτα από τις απολαύσεις του τζακιού, όπως η θεά της φωτιάς, το ψήσιμο, το ‘παιχνίδι’ με τη φωτιά κ.λ.π.


Η ενεργειακή εστία μπορεί να λειτουργήσει και με ανοιχτή την πόρτα της. Όταν όμως λειτουργεί με κλειστή πόρτα έχει πολλά πλεονεκτήματα:


α) Ελεγχόμενη καύση, αφού διαθέτει θυρίδα ρυθμιζόμενη για την εισαγωγή του αέρα της καύσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και ελέγχουμε την ένταση καύσης του τζακιού, να καίει όσο χρειαζόμαστε εμείς.


β) Με κλειστή πόρτα ο αναρροφούμενος αέρας από τα 46,7 κυβικά/ώρα/ κιλό ξύλων περιορίζεται στα 8


γ) Περιορίζεται στο ελάχιστο η ένταση του ρεύματος του αέρα μέσα από το σπίτι προς τα έξω, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μέσα στην εστία υψηλή θερμοκρασία, η οποία συντελεί στην ολοκληρωμένη καύση του ξύλου.


δ) Ο βαθμός εκμετάλλευσης της ενέργειας από την καύση του ξύλου ξεπερνά το 70% και εξασφαλίζει υψηλή θερμική απόδοση και μεγάλη οικονομία στα καύσιμα.


Το τζάκι μπορεί να συμμετέχει συμπληρωματικά στην κεντρική θέρμανση του σπιτιού μας, ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σαν αποκλειστική μορφή θέρμανσης.


Επίσης κατά τη λειτουργία του τζακιού με κλειστή την πόρτα της εστίας, εξασφαλίζουμε προστασία, καθαριότητα και μεγάλη διάρκεια καύσης που μπορεί να ξεπερνά τις 10 ώρες.


Τζάκια που λειτουργούν με φυσικό αέριο, με υγραέριο ή με ηλεκτρικό ρεύμα


Η συσκευή "καυσόξυλων αερίου" για τζάκια αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνολογίας για την Ελληνική αγορά. Λειτουργεί με υγραέριο ή φυσικό αέριο. Επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή εξωτερικής επένδυσης του τζακιού και την τοποθέτηση του σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού αφού προσαρμόζεται σε όλα τα είδη τζακιού και δεν χρειάζεται καμινάδα. Με το ίδιο σκεπτικό τα ηλεκτρικά τζάκια που λειτουργούν με ηλεκτρική αντίσταση επιτρέπουν την ρύθμιση της έντασης της "φλόγας" και χαρίζουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΣΑΣ!


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!