ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΑΠΕΔΑ!

Το τσιμέντο έφερε επανάσταση στο σύγχρονο κόσμο προσφέροντας μοναδικές κατασκευαστικές δυνατότητες στη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Εντούτοις ενοχοποιήθηκε από το ευρύ κοινό ως υπεύθυνο της απάνθρωπης διόγκωσης των σύγχρονων πόλεων.


Είναι γεγονός ότι το τσιμέντο έχει μια ιδιαίτερη αισθητική την οποία ανέδειξαν με το έργο τους διάσημοι αρχιτέκτονες: από τον Le Corbusier με την μπρουτάλ χρήση του γυμνού μπετόν έως τον Tadao Ando με την εκλεπτυσμένη μινιμαλιστική εκδοχή του.


Δάπεδα από τσιμεντοκονίαμα κατασκευάζονται κυρίως σε βοηθητικούς χώρους και πρόχειρες εγκαταστάσεις. Είναι μια απλή, οικονομική και πρακτική λύση. Πάνω στην πλάκα από μπετόν διαστρώνεται τσιμεντοκονίαμα το οποίο πατιέται με το μυστρί σε δύο στρώσεις. Στην πρώτη χρησιμοποιείται μείγμα τσιμέντου με χονδρόκοκκη άμμο, ενώ στη δεύτερη με λεπτόκοκκη. Για τη βελτίωση της εμφάνισης και της αντοχής της τσιμεντοκονίας προστίθενται πρόσμεικτα που αυξάνουν τη σκληρότητα και τη στεγανότητα ή ακόμα και το χρώμα. Δάπεδα από πατητή τσιμεντοκονία συναντάμε συχνά σε δωμάτια και αυλές απλών, ανεπιτήδευτων αγροτικών σπιτιών όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων μεσογειακών χωρών. Καθώς μάλιστα παλιώνουν, αποκτούν μια πατίνα που θυμίζει φυσική πέτρα.



Παρόμοιας λογικής δάπεδα είναι και τα μωσαϊκά, που ήταν εξαιρετικά διαδεδομένα σε παλιότερα σπίτια και διαμερίσματα. Αποτελούνται και αυτά από τσιμεντοκονίαμα στο οποίο προστίθενται μαρμαροψηφίδες διάφορων διαστάσεων και χρωματισμών. Μετά τη διάστρωσή τους, ακολουθεί το στάδιο της λείανσής τους. Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους και τις ψηφίδες του μαρμάρου, τα μωσαϊκά διακρίνονται σε διάφορους τύπους, ορισμένοι από τους οποίους είναι διακοσμητικού χαρακτήρα, ενώ άλλοι συνιστούν έντεχνα έργα έμπειρων τεχνιτών. Ομως και το μωσαϊκό έχει απαξιωθεί στην αντίληψη του κόσμου κυρίως λόγω της ευρύτατης διάδοσής του.

Οι σύγχρονες αισθητικές αντιλήψεις, ο μινιμαλισμός και η επανάχρηση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών χώρων ως κατοικιών (λοφτ) έφεραν ξανά στο προσκήνιο τα χυτά δάπεδα. Στην αγορά εμφανίστηκαν νέα προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας που προσφέρουν μια φρέσκια εκδοχή της πατητής τσιμεντοκονίας και του μωσαϊκού.

Πρόκειται για δάπεδα που παρουσιάζουν υψηλή αντοχή στη χάραξη, στα χημικά και στην κρούση και χαρακτηρίζονται από μεγάλη ελαστικότητα. Εφαρμόζονται τόσο σε νέες οικοδομές όσο και σε ανακαινίσεις. Εχουν πάχος μόλις 5 χιλιοστών, ενώ μπορεί να συνδυαστούν και με ειδικό ματ, σατινέ ή γυαλιστερό βερνίκι. Αποτελούνται από χυτά υλικά που δημιουργούν ένα ενιαίο μονοκόμματο δάπεδο ιδιαίτερης αισθητικής. Διατίθενται σε διάφορους τύπους ώστε να ταιριάζουν τόσο σε παραδοσιακά σπίτια όσο και σε μοντέρνα hi tech περιβάλλοντα.

Η εκδοχή των συγκεκριμένων δαπέδων στη μορφή της παραδοσιακής, σπατουλαριστής, κερωμένης τσιμεντοκονίας θεωρείται ιδανική για αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, αλλά και για μινιμαλιστικές μοντέρνες κατοικίες τύπου λοφτ.



Μια άλλη εκδοχή των χυτών δαπέδων διακρίνεται για την εντυπωσιακή γυαλιστερή υφή της και κυκλοφορεί σε πολλές χρωματικές επιλογές. Είναι ιδανική για μοντέρνους χώρους, hi tech κατοικίες καθώς και για γραφεία, καταστημάτα κ.λπ.

Τα χυτά δάπεδα από λεπτόκοκκο χαλαζία σε συνδυασμό με ειδικό ρητινούχο διάφανο υλικό σηματοδοτούν τη μοντέρνα «επιστροφή» των μωσαϊκών. Από ρητίνες διαμορφώνονται και διαφανή ενιαία χυτά δάπεδα τα οποία μπορεί να ενσωματώνουν εντυπωσιακά διακοσμητικά υλικά, όπως π.χ. βότσαλα, κοχύλια, αποξηραμένα φύλλα ή οπτικές ίνες.

Οι ενσωματωμένες στο διαφανές δάπεδο οπτικές ίνες αποδίδουν ένα ασυνήθιστο εφέ με ατμοσφαιρικό φωτισμό. Καθώς τα συγκεκριμένα δάπεδα είναι χυτά αυτοεπιπεδούμενα, μπορεί να τοποθετηθούν σε ενδοδαπέδιο σύστημα θέρμανσης δίνοντας έτσι μια τελική επιφάνεια χρήσης.

Αποτελούν μια πρακτική λύση, είναι πολύ ανθεκτικά, καθαρίζονται εύκολα και είναι ευχάριστα στην καθημερινή χρήση. Το μικρό πάχος τους τα καθιστά ιδανικά για ανακαινίσεις αφού δεν απαιτείται να ξηλωθεί το παλιό δάπεδο, αλλά απλώς να «χυθεί» και να «απλωθεί» το νέο δάπεδο πάνω του.

Τα σύγχρονα χυτά δάπεδα φέρνουν μια νέα αντίληψη στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Δίνουν τη δυνατότητα για αισθητικούς πειραματισμούς ενσωματώνοντας διάφορα διακοσμητικά υλικά και γραφιστικά σχήματα. Αντίστοιχα, όμως, μπορεί να δημιουργήσουν μια ενιαία μονοχρωματική μινιμαλιστική επιφάνεια χωρίς αρμούς και ενώσεις. Η «ταπεινή» παραδοσιακή πατητή τσιμεντοκονία επανεκτιμάται και αναβαθμίζεται χάρη στην τεχνολογία των ρητινούχων πρόσμεικτων. Η σύγχρονη μινιμαλιστική αντίληψη αποκλείει καθετί περιττό, αναδεικνύοντας τη γοητεία της απλότητας και της λιτότητας.

ΠΗΓΗ- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΙΤΗΣ