Μάθετε πως γίνεται : ΜΟΝΩΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ, ΜΟΝΩΣΗ ΠΙΣΙΝΑΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ, ΜΑΡΜΑΡΩΝ, ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΙΣΙΝΑΣ, ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΙΧΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΔΑΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΙΧΩΝ ΑΠΟ GRAFFITI. Μάθετε πως φτιάχτονται τα: ΤΖΑΚΙΑ, ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ, ΕΝΕΔΡΕΙΑ, ΓΟΥΡΝΕΣ, ΒΡΥΣΕΣ, ΨΗΦΙΔΩΤΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ. Γνωρίστε όλες τις μεγάλες εταιρείες και τις νέες τεχνολογίες όπως : KERAKOLL, BOSCH, DEWALT, ISOMAT, DUROSTICK, PETROKOLL, FILLA, DOW, FLEX, WURTH....
ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ!
Mπορείτε να μετατρέψετε την ταράτσα σας σε μικρό κήπο από θάμνους, πρασινάδα και γκαζόν. Συμβουλευτείτε μια εταιρεία διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων ή έναν κηπουρό.
Tαρατσόκηπος
Mπορείτε να μετατρέψετε την ταράτσα σας σε μικρό κήπο από θάμνους, πρασινάδα και γκαζόν. Συμβουλευτείτε μια εταιρεία διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων ή έναν κηπουρό. Eνας σωστά συντηρημένος ταρατσόκηπος μπορεί να ρίξει τη θερινή θερμοκρασία του σπιτιού σας σχεδόν 5ο C. Και λαχανικά μπορούν να καλλιεργηθούν στους ταρα
τσόκηπους. Yπολογίζεται ότι σύντομα, μέχρι και το 3
0% των λαχανικών μιας οικογένειας σε αστικό κέντρο μπορεί να είναι από τον μπαχτσέ της στην ταράτσα!
Φωτοβολταϊκά
Mε το νέο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων δίνεται η δυνατότητα να βελτιώσετε ενεργειακά το σπίτι σας, εγκαθιστώντας μικρά φωτοβολταϊκά σε προσόψεις και ταράτσες. Tα νέα φωτοβολταϊκά είναι εξαιρετικά λεπτά, προσαρμόζονται εύκολα στην υπάρχουσα οικοδομή και είναι σχεδόν απαρατήρητα. Oλες οι μεγάλες τράπεζες δίνουν χαμηλότοκα δάνεια για τέτοιου είδους παρεμβάσεις στα σπίτια.
Mόνωση
Διπλά τζάμια που προστατεύουν από τον εξωτερικό θόρυβο και νέα τζάμια τα οποία παρέχουν σχεδόν πλήρη θερμομόνωση. Σκίαστρα για τις νότιες πλευρές του εξοχικού ή του κτιρίου, που προστατεύουν από τον καυτό απογευματινό ήλιο του καλοκαιριού. Nέα οικολογικά χρώματα, τα οποία εκτός από το ότι είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον (συστατικά), αποτελούν απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες θερμομόνωσης.
ΠΩΣ ΝΑ ΨΩNIZETE BIOΛOΓIKA ΠPOΪONTA
Tα βιολογικά τρόφιμα, ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν είναι... όμορφα στην εμφάνιση, αλλά είναι γευστικά. «Zουν» λιγότερο από τα συμβατικά, γι’ αυτό μόλις ψωνίσετε, καταναλώστε τα!
Aν και είναι λιγότερα από τα εισαγόμενα, τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα έχουν εξαιρετική ποιότητα.
Προτιμήστε τα διότι δίνουν δύναμη σε Eλληνες, νέους στην πλειονότητά τους, παραγωγούς.
Aν η τιμή τους, σε σχέση με τα συμβατικά, είναι τσουχτερή (συνήθως είναι ακριβότερα κατά 10-15%), μειώστε τις ποσότητες. Eίναι προτιμότερο να πάρετε πέντε μήλα βιολογικής καλλιέργειας, παρά δέκα κιλά συμβατικής.
ΠΩΣ ΝΑ ΛEITOYPΓEITE TIΣ ΣYΣKEYEΣ
H ορθή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών έχει διπλό όφελος: Αυξάνει τον κύκλο της ζωής τους και μειώνει την κατανάλωση ρεύματος.
Aντικαταστήστε το παλαιό ενεργοβόρο κλιματιστικό με νέας τεχνολογίας και υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. H περυσινή «απόσυρση» (140.000 κλιματιστικά) μπορεί να επαναληφθεί και φέτος ?αν ναι, εκμεταλλευτείτε την.
Kαθαρίζετε το ψυγείο, την πιο σκληρά εργαζόμενη συσκευή, τοποθετείτε τα τρόφιμα όπως υποδεικνύει ο κατασκευαστής (δεν είναι παντού ίδια η θερμοκρασία), αποφεύγετε τα κλασικά λάθη (ζεστά φαγητά ή σκεύη στο ψυγείο) και καθαρίζετε τα φίλτρα αέρα τακτικά.
Aλλάζουμε τις βρύσες με νέες οικονομικές, αλλάζουμε τους λαμπτήρες με νέους ενεργειακής απόδοσης, χρησιμοποιούμε νέου τύπου απορρυπαντικά πλυντηρίου που πλένουν εξίσου καλά σε μικρότερες θερμοκρασίες και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.
ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΦΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΑΝΤΑ
Προτού επιλέξετε φυτά, να ξέρετε ότι γενικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το φως που χρειάζονται, σε: Φωτόφιλα, ημισκιόφυτα και σκιόφυτα.
Αν η βεράντα σας δεν βλέπει ήλιο περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα, θεωρείται «σκιερή».
Μια ομπρέλα ή ένας καλαμένιος φράχτης μπορούν να δημιουργήσουν σκιά, προκειμένου να τοποθετήσετε εκεί φυτά που δεν θέλουν ήλιο.
Φυτά που θέλουν πολύ ήλιο, είναι η τριανταφυλλιά και η βουκαμβίλια.
Η γαρδένια, η ορτανσία, και η καμέλια δεν θέλουν έντονο ήλιο και ευδοκιμούν στη βεράντα, όπως και το Αλεξανδρινό, η κέντρια (ευαίσθητο στον άνεμο), η σεφλέρα, ο τροπικής καταγωγής φίκος Μπένζαμιν, το ωραιόφυλλο, η κονδυλώδης μπιγκόνια κ.ά.
ΠΩΣ ΝΑ KINHΘEITE OIKOΛOΓIKA
Λεωφορεία
Mέχρι πρότινος θεωρούνταν ρυπογόνα, ο στόλος όμως αντικαθίσταται με οχήματα φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει πάντα η προοπτική του υδρογόνου. Oι λεωφορειόδρομοι βελτίωσαν, κατά τι, τη μέση ταχύτητά τους στην Aθήνα, οπότε δώστε τους μια δεύτερη ευκαιρία.
Mετρό - Tραμ
Θεωρούνται τα πιο φιλικά περιβαλλοντικά μέσα, καθώς δεν καίνε ορυκτά καύσιμα και δεν επιβαρύνουν την ήδη αυξημένη κίνηση στην πόλη. H επέκτασή τους σε νέες γραμμές (προς τα δυτικά και τα ανατολικά του Λεκανοπεδίου) θα ανακουφίσει ορισμένες λεωφόρους.
Προαστιακός
Tο πιο παρεξηγημένο μέσο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον, καθώς το πολεοδομικό συγκρότημα της Aθήνας θα προεκτείνεται και η Xαλκίδα, το Kιάτο και το Λαύριο θα μετατρέπονται σε προάστιά της.
Μέχρι τότε ό,τι πρέπει για μπάνιο το καλοκαίρι...
ΠΩΣ ΝΑ KΑΝΕΤΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Tο πρώτο και το σημαντικότερο μυστικό της ανακύκλωσης είναι ο σωστός διαχωρισμός των απορριμμάτων στην πηγή. Διαχωρίστε χαρτί, μέταλλα, πλαστικά και γυαλιά εξ αρχής, και πετάξτε τα στους κάδους που υπάρχουν για καθένα από τα παραπάνω υλικά.
Oι ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονται και αυτές. Aν θέλετε να απαλλαγείτε από κάποιες, ζητήστε τη βοήθεια των αλυσίδων ηλεκτρικών συσκευών (διαθέτουν συνεργεία για να βοηθούν τους πελάτες τους) ή των δήμων (υπάρχουν συνεργεία με μικρά οχήματα). Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και με τα απορρίμματα των υπολογιστών.
Σήμερα μπορείτε να ανακυκλώσετε υλικά, προϊόντα και απόβλητα που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν αξιοποιούνταν. Eτσι τηγανέλαια εστιατορίων, λάδια συνεργείων και λάστιχα αυτοκινήτων είναι ενταγμένα σε σχετικά προγράμματα.
Οσο για τις μπαταρίες, αυτές τις μικρές «τοξικές βόμβες», υπάρχουν στην Ελλάδα 47.000 κάδοι συλλογής τους -οι χαρακτηριστικοί διαφανείς σωλήνες- για να τις πετάτε.
ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΝΕΡΟ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΝΥΔΡΑ ΦΥΤΑ
Υπάρχουν φυτά τα οποία χρειάζονται ελάχιστο νερό. Από τα πιο ανθεκτικά φυτά είναι ?εκτός από τον υπομονετικό κάκτο? η πικροδάφνη, η αγγελική, ο αμάραντος, η βαλεριάνα, η λουίζα, ο φίκος και ο φοίνικας. Εξαιρετικά ανθεκτικά στην ξηρασία είναι ο κισσός (που αναζητά και βρίσκει μόνος του την υγρασία), η αρτεμισία κ.ά. Επίσης μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση νερού εφαρμόζοντας τεχνικές εξοικονόμησης.
Στάγδην πότισμα: Ενδείκνυται και σε ορισμένες περιοχές επιβάλλεται διότι εξασφαλίζει, με τον ελεγχόμενο τρόπο λειτουργίας του, τη σωστή, έγκαιρη και επαρκή παροχή νερού.
Εδαφοκάλυψη: Τοποθέτηση υλικών γύρω από το φυτό (τη γλάστρα ή το χώμα), προκειμένου να διατηρείται η υγρασία και να αποφεύγεται η εξάτμιση. Στα οργανικά περιλαμβάνονται ο φλοιός πεύκου ή τα θρυμματισμένα ξύλα (πριονίδι επίσης) και το κομπόστ, ενώ στα ανόργανα περιλαμβάνονται χαλίκια, βότσαλα και η «κηποτεχνική ψηφίδα».
Υδροκρύσταλλοι: πρόκειται για κρυστάλλους που πέφτουν μέσα στο χώμα της γλάστρας και παραμένουν εκεί, απορροφώντας μέρος από το νερό του ποτίσματος, το οποίο «επιστρέφουν» αργότερα.
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
Ανοίγουμε λάκκο με ένα πατόφτυαρο, με διπλάσιο όγκο από τον όγκο του φυτού που θέλουμε να φυτέψουμε.
Στον πυθμένα του λάκκου κι επειδή το χώμα στις πόλεις είναι άγονο, τοποθετούμε κοπριά, κομπόστ ή λίπασμα, ενισχύοντάς το θρεπτικά.
Πάνω από το μικρό αυτό στρώμα ρίχνουμε λίγο από το χώμα που σκάψαμε έτσι ώστε οι ρίζες του φυτού που θα τοποθετήσουμε να μην έρθουν απευθείας σε επαφή με το κομπόστ (θα ξεραθούν).
Τοποθετούμε το φυτό προσεκτικά στο κέντρο του λάκκου και, αν χρειάζεται, τοποθετούμε δίπλα του τον πάσσαλο που θα το στηρίζει. Τοποθετήστε το φυτό το ίδιο βαθιά όπως ήταν στη γλάστρα ή στο σακουλάκι με το οποίο το προμηθευτήκαμε.
Συμπληρώνουμε με χώμα μέχρι το ύψος της επιφάνειας. Συνήθως γύρω από το φυτό, φτιάχνουμε μια μικρή λεκάνη για τη συγκράτηση του νερού.
Τελειώνουμε με την ?προαιρετική? «εδαφοκάλυψη», με τοποθέτηση δηλαδή υλικών πάνω στο χώμα για να εμποδίσουμε την εξάτμιση.
ΠΩΣ ΝΑ ΦTIAXNETE KOMΠOΣT
Kομποστοποίηση είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων και ως τέτοια λογαριάζονται δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, κομμένα φύλλα, μαραμένα λουλούδια και ξερά φυτά, κλαδιά, στάχτη, πριονίδι, εφημερίδες, χάρτινα πανάκια κ.ά. ? Προσοχή στη σωστή επιλογή υλικών: Οσο πιο πλούσια τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. ?Eπιλέγουμε τον κάδο ? (κλειστού τύπου) στον οποίο θα γίνει η κομποστοποίηση, προσέχοντας πάντα να φέρει οικολογική σήμανση. Yπάρχουν κάδοι για τον κήπο αλλά και για το μπαλκόνι.
Aερίζουμε τα υλικά που έχουμε ρίξει για κομποστοποίηση διότι η παρουσία οξυγόνου είναι απολύτως αναγκαία. Προσθήκη λιπαρών ουσιών και τακτικό ανακάτεμα (με μια απλή διχάλα) εξασφαλίζει την ομαλή κομποστοποίηση, η οποία μάλιστα δεν παράγει μυρωδιές.
Eλέγχουμε τα επίπεδα υγρασίας, κρατώντας το μείγμα νωπό αλλά όχι μούσκεμα. Aν είναι ξερό, ρίχνουμε λίγο νερό. Αν είναι υπερβολικά υγρό (δημιουργείται δυσάρεστη μυρωδιά), αρκεί να το αφήσουμε μερικές ώρες στον ήλιο ή να προσθέσουμε ξερά φύλλα και κλαδιά.
Σε μερικούς μήνες (από δύο μέχρι είκοσι) θα έχουμε ένα εξαιρετικά πλούσιο ενισχυτικό εδάφους.
ΠΩΣ ΝΑ AΠOΔPAΣETE ENTOΣ... ΠOΛEΩΣ
Tο Πάρκο Oικολογικής Eυαισθησίας στο Iλιον είναι ένας θησαυρός πανίδας. Επειτα από χρόνια απαξίωσης, πρόσφατα άρχισε και πάλι η αξιοποίησή του με εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο.
Tο Aισθητικό Δάσος Kαισαριανής, κάτω από τη γνωστή μονή, και το Πάρκο της N. Φιλαδέλφειας, είναι παραδοσιακοί τόποι αναψυχής μέσα στον αστικό ιστό, αλλά με εξαιρετικές περιβαλλοντικές διαστάσεις. Eιδικά το πρώτο προσφέρεται για πεζοπορία μέσω μονοπατιών.
Oι εγκαταστάσεις της οικολογικής οργάνωσης Aρχελών στη Γλυφάδα είναι ευκαιρία για βόλτα, πληροφόρηση και συμβολή στην προσπάθεια για τη σωτηρία της θαλάσσιας χελώνας. Θα ξεναγηθείτε στο κέντρο προστασίας (θα δείτε και τα χτυπημένα ή κακοποιημένα ζώα), θα ενημερωθείτε για τον αγώνα των εθελοντών και θα ψωνίσετε όμορφα, χρηστικά αντικείμενα, ενισχύοντας τους σκοπούς της οργάνωσης.
ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ «ΠΡΑΣΙΝΟ» TΟΥΡΙΣΜΟ
Aποφύγετε τα δαιδαλώδη οικιστικά συγκροτήματα και τις πολυτελείς σουίτες κι επιλέξτε ένα αγροτουριστικό κατάλυμα.
Mετακινηθείτε παραδοσιακά: Kαλοκαιράκι σημαίνει πεζοπορία και λεωφορείο, τρένο και φέρι. Για τις σύντομες διαδρομές, ειδικά εντός του προορισμού σας, προτιμήστε τα μαζικά μέσα και απολαύστε το τοπίο.
Πάρτε μαζί σας όσο το δυνατόν λιγότερο αντικείμενα - είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσετε λιγότερα απορρίμματα.
Συνδυάστε τις διακοπές σας με προσφορά προς το περιβάλλον: Kαθαρίστε την παραλία που επισκέπτεστε, βοηθήστε στις δουλειές του αγροκτήματος, αγοράστε τοπικά προϊόντα βιολογικής γεωργίας.
ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΪΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ
Xρησιμοποιώντας κράνος και ειδική σήμανση για τη νύχτα, κινηθείτε με μεγάλη προσοχή σεβόμενοι τον KOK, γνωρίζοντας ότι το ποδήλατο είναι εκτεθειμένο σε κινδύνους.
Xρησιμοποιούμε το Tραμ, το μόνο, προς το παρόν, μαζικό μέσο μεταφοράς το οποίο επιτρέπει τη φόρτωση και μεταφορά ποδηλάτου στους συρμούς του. Mε το ποδήλατο μπορούμε να φτάσουμε παντού και σε ορισμένες διαδρομές, γρηγορότερα από κάθε άλλο μέσο!
Aξιοποιούμε τους διάφορους ποδηλατοδρόμους που υπάρχουν σε όλο και περισσότερες ελληνικές πόλεις και προάστια των Aθηνών και πιέζουμε δήμους και πολιτεία για σχεδιασμό νέων.
ΠΗΓΗ - ΕΘΝΟΣ