Xαλάρωση και απαλλαγή από το καθημερινό άγχος. Οι οπαδοί της σά-ουνας δεν παραδέχονται κανένα καλύτερο μέσο γι’ αυτό. Υπάρχουν άλλωστε και οι θετικές επιδράσεις στην υγεία: προστασία από κρυολογήματα, καθαρότερη επιδερμίδα, άνοιγμα των πόρων, καλύτερη κυ-κλοφορία του αίματος. Δεν είναι παράξενο ότι όλο και περισσότεροι θα ήθελαν να αποκτήσουν στην ίδια τους την κατοικία μια τέ-τοια όαση ευεξίας. Ποια είναι τα σημεία που θα πρέπει κανείς να προσέξει;
Ποιότητα υλικών
Ο βασικός πυρήνας για κάθε σάουνας είναι φυσικά η θερμαινόμενη καμπίνα. Αυτή πρέπει να κατασκευάζεται από ξύλο, που να αντέχει τόσο στις επιδράσεις της υψηλής υγρασίας όσο και στις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Πιο πολύ χρησιμοποιείται βέβαια η οικονομικότερη σκανδιναβική ερυθρελάτη, πάντως σε εκλεκτή ποιότητα.
Αυτό που κάνει το ξύλο για τη σάουνα τόσο απαραίτητο -εκτός από την ευχάριστη μυρωδιά- είναι ότι η θερμότητα αντανακλάται ομοιόμορφα. Ακόμη και στις θερμοκρασίες της σάουνας των 100οC, το ξύλο θερμαίνεται με μέτρο. Γι’ αυτόν το λόγο ακόμα και οι πάγκοι καθίσματος είναι ξύλινοι, φυσικά χωρίς ρόζους, ρετσίνι και ακίδες. Συνήθως πρόκειται για ξυλεία λεύκας ή αφρικανική. Περισσότερη άνεση απ’ τους σκληρούς ξύλινους πάγκους προσφέρουν ορισμένες ξαπλώστρες, ειδικές για σάουνα.
Oι περισσότερες ολοκληρωμένες σάουνες διατίθενται χωρίς δάπεδο και στήνονται απευθείας πάνω στα πλακάκια. Αυτό αποτελεί βέβαια πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την υγιεινή, αλλά... τα πόδια κρυώνουν. Οι σχάρες δαπέδου από ειδική ξυλεία για σάουνες ή από συνθετικό υλικό λύνουν το πρόβλημα.
Προϋποθέσεις για μια οικιακή σάουνα
Η σάουνα αποτελεί ένα είδος λουτρού με διάφορες φάσεις και εναλλαγές. Εκτός από τη φάση της θέρμανσης, το μετέπειτα ή το ενδιάμεσο «δρόσισμα» αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τελετουργικού της ευεξίας. Δε θα ήταν λοιπόν καθόλου πρακτικό αν η σάουνα βρισκόταν στο υπόγειο και στο δροσιστικό ντους ή ο χώρος για το ζεστό ποδόλουτρο απομακρυσμένο κατά έναν όροφο. Όλα πρέπει, ανάλογα με τις δυνατότητες, να βρίσκονται κοντά μεταξύ τους. Ακόμα και ο χώρος για τη δεκαπεντάλεπτη φάση ανάπαυσης σε συνδυασμό με τη σάουνα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη μελέτη. Με λίγα λόγια: μόνο ένας πολύ πρακτικός και οπτικά ελκυστικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευχάριστα για μεγάλη διάρκεια και να προσφέρει ευεξία και χαλάρωση.
Πού είναι καλύτερα να τοποθετηθεί η σάουνα; Θα ’λεγε κανείς στο υπόγειο. Κι όμως, αυτό δεν ισχύει πάντα. Βασικά όλοι οι χώροι είναι κατάλληλοι για την εγκατάσταση μιας σάουνας, ακόμη και η σοφίτα. Αυτά που απαιτούνται είναι συνδέσεις παροχής νερού και αποχέτευσης, όπως επίσης και τριφασικό ρεύμα σε περίπτωση που το χρειάζεται η ηλεκτρική σόμπα της καμπίνας. Βέβαια, μια σύνδεση τριφασικού ρεύματος δεν μπορεί να γίνει πάντα χωρίς προβλήματα. Το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τη ΔΕΗ κατά τη μελέτη.
Για την εγκατάσταση μιας στάνταρ καμπίνας για σάουνα, πρέπει ο χώρος να έχει τουλάχιστον ένα ελεύθερο ύψος που να φτάνει τα 2,2 μ. Εκτός αυτού η σάουνα δε θα πρέπει να τοποθετηθεί απευθείας στον τοίχο, για να υπάρχει περιφερειακή κυκλοφορία του αέρα. Ο συνολικός χώρος για μια σάουνα θα πρέπει άλλωστε να εξαερίζεται επαρκώς.
Σαν υλικό επίστρωσης δαπέδου, τόσο για την υγρή περιοχή όσο και για την καμπίνα της σάουνας, προτείνονται κε-ραμικά πλακάκια. Είναι εύ-κολα στη φροντίδα τους και δεν απορροφούν καθόλου υ-γρασία. Το δάπεδο στην πε-ριοχή της καμπίνας θα πρέπει να είναι απόλυτα επίπεδο.
ποικιλία σχεδίων
Είτε πρόκειται για ατομική είτε για οικογενειακή σάουνα, η καμπίνα πρέπει να βρει το χώρο της μέσα στην κατοικία. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Μια ματιά στα προγράμματα των κατασκευαστών δείχνει ωστόσο μια καταπληκτική ποικιλία σε κατόψεις και σχέδια. Δε χρειάζεται να είναι πάντα το κλασικό τετράγωνο σχήμα, ακόμη και αν αυτό αποτελεί συνήθως την πιο οικονομική λύση. Μια λοξή γωνία, εδώ σαν γωνιακή σάουνα με μπροστινή είσοδο, μπορεί να χρησιμεύσει σαν λύση στο πρόβλημα χώρου.
Εκεί που υπάρχει μεγάλη στενότητα χώρου, εφαρμόζονται ακόμα πιο ασυνήθιστες λύσεις. Έτσι υπάρχει μια μικρή καμπίνα για δύο άτομα σε ένα σχεδόν τριγωνικό σχήμα, η οποία παρά το μέγεθός της προσφέρει χώρο για δύο ξαπλώστρες.
Όπου ο χώρος και τα χρήματα παίζουν δευτερεύοντα ρόλο, εκεί η όψη της επένδυσης αλλάζει. Οι σανίδες πεύκου που έχουν οι περισσότερες σάουνες δεν αποτελούν δέσμευση. Υπάρχουν επενδύσεις με πολυτελή καπλαμά και διάφανες γυάλινες πόρτες. Φροντισμένη διακόσμηση και υψηλής ποιότητας υλικά που μετατρέπουν τη σάουνα σχεδόν σε ένα έπιπλο.
Βήματα Παρατηρήσεις
Συναρμολογήστε μόνοι σας την καμπίνα της σάουνας
Ενώ οι ηλεκτρικές συνδέσεις μιας σάουνας πρέπει να πραγματοποιηθούν οπωσδήποτε από έναν ειδικό τεχνίτη, τη συναρμολόγηση της καμπίνας μπορείτε να την αναλάβετε εσείς οι ίδιοι. Αυτό εξοικονομεί το συνήθως όχι αμελητέο κόστος των εργατικών. Οι καμπίνες διατίθενται σαν ολοκληρωμένα σετ κατασκευής. Τα μεμονωμένα στοιχεία είναι προκατασκευασμένα και πρέπει να συναρμολογηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες. Ακόμα και για τους σχετικά άπειρους ερασιτέχνες μάστορες, αυτό δεν παρουσιάζει καμία πραγματική δυσκολία. Όλες οι απαιτήσεις σε εργαλεία καλύπτονται αν έχετε στη διάθεσή σας ένα δραπανοκατσάβιδο, μια μετροταινία, ένα σφυρί, ένα μολύβι και ένα αλφάδι.
Σε μια απλή σάουνα από κάποιον επώνυμο κατασκευαστή συμπεριλαμβάνεται η σόμπα και η συσκευή ελέγχου. Φυσικά πρόκειται για μια στοιχειώδη σάουνα, στην οποία τα τοιχώματα αποτελούνται από δύο στρώσεις με σανίδες ραμποτέ με το σύστημα εγκοπής-πτερυγίου, και μια εσωτερική μονωτική στρώση με φράγμα υδρατμών. Τα αόρατα πίσω και πλαϊνά τοιχώματα εξωτερικά επενδύονται συνήθως με πλάκες από σκληρές ίνες αντί για ξύλο. Οι σάουνες, οι οποίες αποτελούνται από χοντρές μασίφ ξύλινες σανίδες είναι πιο ακριβές. Ανάλογα με το μέγεθος και τον εξοπλισμό μπορεί βέβαια η σάουνα των ονείρων σας να έχει διπλό ή και τριπλό κόστος. Oι καμπίνες και οι σόμπες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες τόσο για τη σάουνα -όσο και για τη χρήση των ατμόλουτρων, μπορεί να οδηγήσουν την τιμή πραγματικά στα ύψη.
Α. Το πλαίσιο της βάσης τοποθετείται στο δάπεδο και στη συνέχεια βιδώνεται.
Β. Ξεκινώντας από μία γωνία, τα στοιχεία των τοιχωμάτων τοποθετούνται πάνω στη βάση και βιδώνονται τόσο μεταξύ τους, όσο και στο πλαίσιο.
Γ. Για τη στερέωση της οροφής, πρέπει στο εσωτερικό μέρος να τοποθετηθεί ένα πλαίσιο οροφής.
Δ. Στο τέλος βιδώνονται τα πηχάκια, πάνω στα οποία πρόκειται να ακουμπήσουν οι ξαπλώστρες της σάουνας, όπως επίσης και η ηλεκτρική σόμπα.