ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΕΣ!

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ                                             

Οταν θελήσει κάποιος να βάψει ένα ταλαιπωρημένο απο τον καιρό παράθυρο η ένα παλιό έπιπλο έχει να αντιμετωπίσει ενα κρίσιμο ερώτημα : ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος αφαίρεσης των στρωμάτων χρώματος που το καλύπτουν.
Ενας τρόπος είναι
 το πιστολέτο. Το ζέσταμα του παλιού χρώματος με το πιστολέτο θερμού αέρα εφαρμόζεται οταν πρέπει να αφαιρέσουμε τελειωτικά όλα τα στρώματα χρώματος. Με τον ζεστό αέρα μαλακώνουμε τις στρώσεις και τις απομακρύνουμε με μια σπάτουλα η ξύστρα.
 Για τα δύσκολα σημεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ειδική ξύστρα η μια συρματοβούρτσα. Η θερμοκρασία είναι ρυθμιζόμενη γιαυτό απαιτείται να δοκιμάζετε σε ουδέτερο σημείο μέχρι να βρείτε την τέλεια θερμοκρασία. Οταν ζεσταθεί αρκετά το παλιό χρώμα, φουσκάλες αρχίζουν να δημιουργούνται στην επιφάνεια τότε αφαιρείται αμέσως το χρώμα με την ξύστρα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η χημική αφαίρεση των παλιών στρώσεων. Τα διάφορα διαβρωτικά γνωστά ως ριμούβερ απλώνονται με σπάτουλα η με πινέλο συνήθως δύο χέρια. Αρχίζετε την αφαίρεση της μπογιάς με μια σπάτουλα και μετά με μια συρματόβουρτσα η οποία θα διώξει τα υπολείμματα. Επειδή έχουμε να κάνουμε με χημικά υλικά η εφαρμογή τους απαιτεί αεριζόμενο χώρο και ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό όπως γάντια, γυαλιά.
Τελειώνοντας επισημαίνουμε πως η χρήση, στο τελικό στάδιο ηλεκτρικών τριβείων με γυαλόχαρτα ώστε να εξομαλύνουμε τις επιφάνειες είναι απαραίτητη.